Žaba, ki ne rega, je zlata

Spominjam se posebnega dne, natanko 4 mesece pred dnevom spomina,
Ko na filmska platna prišla je nova svežina, Zlate žabe 2016 umetnina.
Na prav posebno soboto nas je na kupu zbrala izvrstna gostiteljica, Zlata žaba.
Pod okriljem svojih varovancev, stega Domžale 1, nas je žaba po nekaj letih odmora vnovič popeljala Skozi 'smetano in ostale mlečne izdelke' slovenske skavtske filmske scene.
Predstavilo se nam je 5 raznolikih filmčkov, katerih rdeča nit je govorila o 11. skavtskem zakonu. Dogajanje med posameznimi filmi pa so spretno vodili PePeti* Žmohtnih žab. Slednji so nam, s svojim izvrstno začinjenim smislom za humor, predstavili vseh 10 dobro poznanih skavtskih zakonov.

Organizatorji niso nič prepustili naključju. Obvezna oprema večera je bila glamurozna večerna toaleta In dobra volja. Že sprejem v stavbi glavnega dogajanja ni bil od muh, pričakala nas je rdeča preproga, poostren pregled z varnostniki in seveda aperitiv v obliki zelenih žabic-gumijastih bonbonov. Pomemben del oblačil pa so bile rdeče, modre ali bele nogavice. Nekatere na ta način barvite nogavice so postale del slovenske zastave na Oglasni deski, saj kot pravi drugi skavtski zakon, je “skavt zvest Bogu in domovini”.
Naš filmček o Skavt taksiju z Milanom smo si ogledali najrej. V dvorani je vladala tišina s posameznimi nasmehi sem in tja, razen naše delegacije AŠ1, ki smo filmček do dobra že poznali in se radi nasmejali drug drugemu, predvsem pa manjšim naključnim spodrsljajem posameznih kadrov (Ste opazili čigava glava tiči v prtljažniku ob začetnem kadru?). Ob koncu naše zgodbe se je ozračje že nekoliko sprostilo. Zaključek je posoremilo navdušenje publike ob končnem kadru “pogledu v zvezdnato nebo z besedami: skavti so kot zvezde, ne vidimo jih vedno, a vemo da so”.
Drugi filmček, ki se nam je predstavil je bil filmček stega Železniki 1. V njem so se nam pogumno predstavili tamkajšnji izvidniki in vodnice, dogajanje pa se je selilo s kavča dnevne sobe enega izvidnika na poletni tabor čete. V publiki smo bili nagovorjeni z 11. Skavtskim zakonom,l “skavt je lep”. Kar bi vsekakor moralo držati, če je skavt pač čist (v mislih, besedah in dejanjih). V tretjem filmčku se nam je predstavila Ruska odprava- skupina voditeljic in voditeljev Iz različnih stegov, ki so se pred kratkim odpravili kot skavtski prostovoljci v Rusijo in se med drugim srečali tudi s tamkajšnjimi skavti. Filmček sestavljen iz resničnih posnetkov je bil oblikovan kot akcijski film, nekakšen ruski mafijski filmček. tu smo spoznali, da je Skavt nor, saj akcije resnično ni manjkalo. od kopanja v fontanah sredi mesta, porok in poročnih praznovanj vse do ključnega spoznanja, da se da prav tako lepo kotaliti kot pri zorbungu tudi v veliki traktorski gumi. (raje ne poslušajte tega doma).
Četrti filmček So oblikovali skavti stega Komenda 1, prekaljeni snemalci in pretekli zmagovalci Zlate žabe. V zgodbi smo sledili voditelju dokumentarne oddaje pri iskanju 11. skavtskega zakona. Iskali različne sledi od starih črno belih posnetkih s traktorji do starodavnih zapisov v skrivnostnih knjigah. Na koncu pa bili podučeni, da je zmaga že v pravih rokah-Komende 1. (a temu kasneje ni bilo tako) V kratkem končnem kadru pa smo bli deležni tudi nekaj ribiških nasvetov- saj verjetno poznate šale na račun rib “Orada in Skuša”, če pa ne, niste pravi ribiči.
Zadnji filmček, ki nam je razmigal možgane na paši je bil filmček stega Brezovice 1, v katerem dva skavta sicer nista počela ravno veliko skavtskih reči, razen tega, da sta hodila oblečen v kroju. Smo se pa imeli priložnost nagledati prečudovite narave posnete iz različnih kadrov, celo iz zraka. Občudovali smo lahko podeželje s polji koruze, gozdove, naj bo to zjutraj ob sončnem vzhodu ali proti večernem mraku. Resnično so nas “odpeljali tja, kjer vse barve so sveta”.
Po vseh ogledanih posnetkih je sledilo glasovanje. Publika je imela priložnost glasovati za 3 različne kategorije. Naj sceno, naj montaža in naj film. V času med glasovanjem smo si krajšali čas tudi z Ranjeno dušo v izvedbi Domžalčanov. Slednja pesem je ena izmed nežnejših in najbolj poznanih skavtskih balad.
Po končanem glasovanju so nam srca zastala, vsi smo bolj plitko dihali in se pričeli potiti. Prva nagrada za naj sceno je šla v roke Brezovici, in presenetljivo tudi druga za režijo v roke istih ustvarjalcev. Ostala je le še zadnja, najpomembnejša, kipec Zlate žabe za naj film 2016. in ja, uspelo nam je, skavt taksi z Milanom in vsa ekipa, nas je pripeljala do zmage. skavt Bine se je veselil, še celo kmet, metalke in gospodična Neli so se veselili z nami. Sledila je šorijetna pogostitev, med drugim tudi s torto in večer smo glamurozno zaključili z odhodom nazaj na lepše, na Primorsko.

In nikoli ne pozabite, 11. Skavtski zakon je kot Samorog, ne vemo kako točno izgleda, ampak vemo, da je prisoten v vseh naših srcih.


Ajdovščina šturje 1!
Ne odpihne nas burja nobena!


Če si pa še nisi uspel/a ogledati našega filmčka, ali bi ga rad/a podrobneje preučila klikni na sledečo povezavo: https://www.youtube.com/watch?v=WwUYDRGnqAA


Regala: Energična vidra

Objavljeno v Javno
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.