Kaj sploh je skavtstvo?

Skavtstvo je svetovno gibanje mladih in manj mladih, katerega nastanek je tesno povezan z življenjem njegovega začetnika Roberta Stephensona Smytha Baden-Powella. Za začetek skavtstva se je v zgodovino zapisal dan, ko je Robert Baden-Powell z dvajstemi dečki odšel na otok Brownsea v Rokavskem prelivu in praktično preizkusil svojo zamisel skavtstva. Prvi tabor je uspel v vseh pogledih in je Baden-Powella opogumil, za naslednje korake v skavtstvu.

ZAČETNIK SKAVTSTVA (Robert Baden-Powell)
Robert Baden-Powell, ki se je rodil 22. februarja 1857 v Londonu. Na ta dan skavti po celem svetu praznujemo 'Dan spomina'. Oče mu je umrl pri treh letih, a se je kljub temu že kot deček uveljavil v opazovanju in risanju živali, ki so se tiste čase še prosto sprehajale po Hyde Parku. Med počitnicami, preživljal jih je pri sorodnikih na deželi, se je pogosto odpravil na dolge izlete v naravo in se včasih vrnil šele v trdi temi. Po končani srednji šoli je vstopil v vojsko. Izkušnje, ki si jih je pridobil v otroštvu, je koristno uporabil v svoji poklicni karieri. Robert Baden-PowellKot konjeniški častnik je služil Angliji v mnogih njenih kolonijah in hitro napredoval. Že takrat je štel za nujno, da vojake izvežba za ogledniško službo. S 26 leti je bil povišan v stotnika in istočasno si je v lovu na divje svinje prislužil visoko indijsko odlikovanje, imenovano 'Kadir - pokal'. Leta 1899 je s peščico vojakov vzdržal obleganje mesta Mafeking v južni Afriki, ki so ga oblegali Buri. Prejel je čin generalmajorja in postal dragocen vojskovodja. Domačini so mu zaradi njegove spretnosti v ogledništvu nadeli vzdevek 'Impeesa' oziroma 'Volk, ki nikoli ne spi'.

Ko se je leta 1901 vrnil nazaj v Anglijo, je napisal mnogo knjig. Presenečen je bil ob novici, da njegovo 'Pomožno knjigo za ogledniško službo' ('Aids to scouting') vneto prebirajo dečki po šolah. Porodila se mu je zamisel o gibanju, v katerem bi otroci uživali in obenem urili svoje psihofizične sposobnosti.

Uspešnem prvi tabor na otoku Brownsea v Rokavskem prelivu, ga je opogumil, da je izdal podrobna navodila za izvajanje skavtstva in jih podal v knjigi 'Skavtstvo za fante' ('Scouting for Boys'). Kot že rečeno je ta dan zaznamovan za začetek svetovnega skavtstva. Od tega trenutka so se po celem svetu začele organizirati številne skavtske skupine. To je Bi-Pija prisililo, da se je popolnoma posvetil skavtstvu, kajti službene obveznosti - medtem je postal vrhovni nadzornik britanskega konjeništva - so mu jemale zelo veliko časa. Moral je zaprositi za odstop s te funkcije in ga naposled tudi dobil.

Od tedaj naprej je pisal knjige o skavtstvu, razne članke in resnejše študije. Vse to je tudi sam ilustriral. Veliko je potoval in spoznaval skavte različnih dežel. Medtem so samodejno nastajale tudi dekliške skavtske skupine - skavtinje, ki jih je poimenoval vodnice, ki jih je vodila njegova žena Olave.

Po končani prvi svetovni vojni, so se leta 1920 skavti celega sveta v znak miru zbrali na srečanju v Olympia Hallu v Londonu. Baden-Powell je to srečanje poimenoval 'jamboree', kar v jeziku dakotskih indijancev pomeni zbor vseh plemen. Navdušeni skavti so Bi-Pija enoglasno izbrali za svetovnega voditelja skavtov - 'Chief Scout'. Svetovni jamboreeji se vsako četrto leto vrstijo še dandanes.

Pred drugo svetovno vojno leta 1937 se je s svojo precej mlajšo ženo Olave umaknil v Kenijo. Druge svetovne vojne Bi-Pi ni dočakal. Pozimi leta 1941 je mirno umrl naravne smrti. Množice mladih po celem svetu pa so navdušeno sprejemale skavtska načela za svoja vodila in dandanes šteje skavtsko gibanje že preko 27 milijonov članov.


Več o skavtih si lahko prebereš tukaj